VELUX katuseakendega uusehitusprojekt – Gundelsheimi raamatukogu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektid: Schlicht Lamprecht Architekten; fotod: Stefan Meyer

Saksamaa Ülem-Frangimaal asuv Gundelsheimi küla jagab paljude teiste piirkonna väikeasulate saatust.

Viimaste aastakümnete jooksul on see linnadesse ümberkolimise tõttu aeglaselt hääbunud; töökohtade nappus ja suurte ostukeskuste puudus on põhjustanud kohaliku majanduse kokkuvarisemise.

Alles viimastel aastatel on valitsus rahade ja poliitikaga hakanud toetama külade taaselustamist – samal ajal on inimesed enda jaoks uuesti avastanud maal elamise eelised.

Gundelsheimi uus raamatukogu ja kultuurikeskus asutati sellise toetuse abil, mida koordineeris kohalike raamatukogude ühendus.

Projekti idee tekkis hetkel, kui kaks arhitekti nägid asukohta ja maja – eraldiseisev, aidast ja laudast eraldi asuv, mida oleks võinud pidada piirkonna talusid arvestades tüüpiliseks taluks.

Hoonekompleksi esifassaad paljastab selle sisemise struktuuri: suure maja seina sisse lükatud väike maja.

Olemasolev, varem eraldi asuv talumaja koos aidaga renoveeriti hoolikalt ja sellest sai osa hoonekompleksist. Kaks ruumi puitkonstruktsiooniga hoones mahutavad endas kogukonna raamatukogu.

VELUX katuseakendega uusehitusprojekt – Gundelsheimi raamatukogu
Arhitektid: Schlicht Lamprecht Architekten; fotod: Stefan Meyer

Stefan Schlicht ja Christoph Lamprecht

arhitektid arhitektuuribüroost Schlicht Lamprecht Architektenis, Schweinfurt

Me ei tahtnud, et katuseruum näeks välja raamatukogu kohal rippuva tumeda massina: otse viilu juurde paigutatud avadega lasime päikesevalguse väga diskreetselt tubadesse. Sisse astudes imestatakse: kust see kena valgus tuleb?

Arhitektid: Schlicht Lamprecht Architekten; fotod: Stefan Meyer

Raamatukogu põhiruum on valgusküllane raamaturiiulitega saal, mis on paigutatud mõlema ruumi alla.

Raamaturiiulid seisavad varjatud ratastel, mis võimaldavad need hoidlasse paigutada, kui on vaja suurt avatud ruumi.

Põhjaküljel on puitfassaadi taga ulatuslik klaaspind, kuid ruumis on päevavalguse allikaks kaks rida katuseaknaid, mis asuvad idaküljel, mõlema katuse ülaservas.

Graafika

Arhitektid: Schlicht Lamprecht Architekten; fotod: Stefan Meyer

„Aidas asuv eraldi väike kuur on täiesti tavaline. Väike maja suures majas on ideaalne koht tööriistade hoidmiseks või meie projektis siis teenindusruumidena ja panipaikadena kasutamiseks. Selliste sees asuvate hoonete ruumid on oma suuruse tõttu väga sõbralikud ja hubased ning sobivad suurepäraselt laste lugemisruumiks,“ selgitavad Stefan Schlicht ja Christoph Lamprecht.

Sellel objektil kasutatud VELUX tooted
VELUX INTEGRA® katuseaken GGL
Toote üksikasjad

Projekti üksikasjad

Projekt:  Kogukonna raamatukogu
Asukoht: Gundelsheim, Saksamaa
Klient:  Gundelheimi omavalitsus
Arhitekt:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Aasta: Konkurss 2016, ehitus 2018–2020
Pindala: 320 m²
Fotod: Stefan Meyer