VELUX katuseakendega uusehitisprojekt – ajalooline hoone Esseni lähedal
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof on silmapaistev hoone: asub see kuulsa Zeche Zollvereini maa-alal, mis on tuntud oma kultuurilise rolli ja erakordse kaasaegse arhitektuuri poolest, mis sellest, et hoone ehitamisel aastal 1791 kasutati seda hoopis elamiseks ja põllumajanduseks.

Samas on see üks väheseid omalaadseid, kus ühe katuse all asuvad korraga eluruumid ja ait, mis on omavahel ühendatud keskse sissepääsuga.

Kaks muusikut armusid endale elamiseks, muusika mängimiseks ja külaliste vastuvõtmiseks kohta otsides hoonesse ja otsustasid oma majaunistused seal ellu viia. Ülesanne polnud lihtne, kuna kogu hoone on rangete kaitseseaduste all.

Uuenduslike kontorite otsimine viis nad Sigurd Larseni juurde, kelle taanlaste „Roofhouse“, kus kõik keskendub ülalt tulevale valgusele, sai rahvusvaheliselt tunnustatuse ja auhinna osaliseks.

Piirangud olid palju keerulisemad kui keskmise projekti puhul, kuna maht ja fassaadid pidid jääma puutumatuks. Lubatu piirid olid väga jäigad, protsess – millega olid seotud mitmed ametiasutused – kestis üle kahe aasta.

Kohalikud eeskirjad lubasid lisada ainult kaks väikest katuseakent, keelasid välise soojustuse kasutamise ja ei lubanud teha täiendavaid avasid.

Väljakutse tõi kaasa erakordse, uudse lahenduse, kuna nii arhitektid kui ka kliendid tunnistasid ajaloolise hoone ilu.

VELUX katuseakendega uusehitisprojekt – ajalooline hoone Esseni lähedal
Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; fotod: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

arhitekt arhitektuuribüroos Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Ajalooline hoone koosneb mitmest sissepääsust ja sisemistest ühendustest, mis võimaldasid erinevatel põllumajandustegevustel üheaegselt toimuda. Need omadused on säilinud, võimaldades pereelul, loovusel ja tööl sarnases vaimus koos eksisteerida

Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; fotod: Christian Flatscher

Arhitektid ei soojustanud kogu hoonet, vaid ainult elamiseks mõeldud osad. Põhjused selleks ei olnud pelgalt majanduslikud ega ökoloogilised: selline lahendus võimaldas ka eksponeerida vanu ilusaid konstruktsioone. Kuna algupärane ilus tume kivipõrand hoiti alles, köetakse maja paari traditsioonilise küttekehaga.

Tänu tänapäevastele akendele on uus osa talvel vanast soojem. Seisnud ja soe õhk aga väljutatakse läbi katuse. VELUX akende asukoht hoone ülaosas tagab optimaalse õhuringluse.

Projekteeritud hoonemahud osutusid täiuslikuks lahenduseks kõikidele küsimustele: muusikaruumides ei olnud vaja täiendavaid akustilisi meetmeid, kuna ükski sein polnud paralleelne.

Tuleisolatsiooni küsimus lahendati puitkonstruktsioonidele tulekindla Fermacelli katte lisamisega.

Graafika

Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; fotod: Christian Flatscher

Projektid meenutavad ajaloolises hoones asuvat miniatuurset küla: hoonemahtude vahelised sisehoovid ja -õued võimaldavad ruumide vahel palju ühendusi, suurendades elamispinda soojematel kuudel.

Kliendid vajasid muusikatuba, kus oli ruumi väikesele publikule, korterit ja veel eraldi üksust külalistele.

Säilitati maja labürindilaadne struktuur koos kõigi otseteedega. Ait ja heinakuhi asendati silmatorkavate uute ruumidega, kuid paljud vanaaegsed elemendid, isegi söötmiskünad hoiti alles ja integreeriti seintesse.

Sellel objektil kasutatud VELUX tooted
VELUX katuseaken GGL
Toote üksikasjad

Projekti üksikasjad

Aasta:  Dortmannof 1791, sisemine laiendus lõpetatud aastal 2020
Asukoht: Essen, Saksamaa
Arhitekt:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Pindala:  350 m²
Fotod: Christian Flatscher